donderdag 14 mei 2015

Nog een aangename verrassing...

Tijdens regelmatige veldbezoeken in de omgeving van de schuilhutten zie ik vogelsoorten welke ik ook graag nog eens zou fotograferen. Soms zijn het soorten, zoals bijvoorbeeld de tuinfluiter, die niet of nauwelijks uit de dichte begroeiing willen komen. Maar ook doortrekkende soorten die zich slechts een of twee dagen ergens ophouden, zijn geen gemakkelijk onderwerp. Alleen als registrerend fotograferen het doel op zich is,  gaat het nog wel, maar is het afbeeldingsformaat meestal te klein en de compositie vaak niet erg aansprekend. Ik mag namelijk graag enige voorbereiding treffen om het plaatje iets meer cachet te geven. Het paapje is zo,n vogelsoort welke ik de laatste jaren af en toe in de maand mei, in de buurt heb waargenomen. Meestal een exemplaar en steevast na twee dagen al weer vertrokken. De soort stond dus net als de grote lijster ook al jaren op mijn verlanglijstje.
Maar...  op 27 april j.l. heb ik het lijstje in gunstige zin kunnen aanpassen. De dag ervoor werd ik namelijk door collega fotograaf Hans gebeld met het bericht, dat hij vanuit onze nieuwe hut, volop het paapje had kunnen fotograferen!
Mijn reactie was dus, dat de vogel mogelijk nog een dag zou kunnen blijven. Deze inschatting is achteraf de juiste gebleken. Deze tweede dag heb ik een aardig aantal opnamen kunnen maken en is het lijstje weer iets korter geworden...alhoewel .. zit er deze week een groepje Noordse gele kwikstaarten op de akker!! Slechts een dag! Staan dus op het lijstje voor volgend jaar omstreeks 12 mei!!
Een dag later was het paapje al gevlogen.
Hierna twee opnamen van dit paapje en enkele afbeeldingen van de laatste tijd bij beide schuilhutten.

Groetjes..
Frans


Paapje


Paapje


Roodborst


Boompieper


Gekraagde roodstaart


Groenling


M e r e l


T a p u i t


Geelgors


Grote bonte specht



Grote bonte specht


1 opmerking:

  1. Hoi Frans,

    Mooie verzameling laat je hier zien zeg. Het paapje is ook voor mij een zeer gewilde soort, enkele jaren geleden kon ik hem in de Peel op een akker fotograferen, maar natuurlijk niet in zo'n mooie setting. Die setting is bij de eerste foto het mooiste, maar de houding op de tweede foto heeft mijn voorkeur. Gekraagde roodstaart is ook zo'n soort die bij veel vogelfotografen hoog op het verlanglijstje staat. Je foto's in de hele serie vallen op door de scherpte en de mooie helderheid, prima afgewerkt.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen