donderdag 4 april 2013

Enkele hoogstandjes...

Deze blogtitel is niet direkt bedoeld als indicator voor de kwaliteit van de meegestuurde afbeeldingen, maar steltlopertjes leven nu eenmaal op hoogstaand niveau.  ...Vandaar!      

Om de laatste dagen van deze, wel erg lange, vervelende winter nog enigszins zinvol te besteden, leek het me een aardig idee om tussendoor, nog even enkele steltlopers voor te stellen.

De weersverwachting voor volgende week belooft enige verbetering en vanmorgen zag ik, dat mijn  "foto"- vijver  weer geheel ijsvrij was. Natuurlijk direkt de watervoorraad weer op peil gebracht en met een schepnetje, alle ingewaaide rommel verwijderd. Vanaf volgende week er dus weer vol tegenaan!     De eerste scholeksters hebben zich al laten zien en vormen hier een prima link, naar de, in de aanhef bedoelde steltlopers.  In de voorbije jaren heb ik namelijk soms veel plezier gehad van enkele van deze parmantige vogelsoorten.                     Aanzittend als vogelfotograaf op een kansrijke plek bij eenden en ganzen, kun je nu en dan aangenaam verrast worden, door het invallen van sommige steltlopers op doortrek. Soms wordt de komst al van ver met een melodieuze roep aangekondigd, zoals bijvoorbeeld door witgatje en groenpootruiter. Maar meestal staan ze totaal onverwacht, vóór de fotograaf, aan de waterkant. De aktiviteiten bestaan daarna vooral uit foerageren, baden, poetsen en heel veel rusten. De volgende dag waren ze dan al weer vertrokken. Tot op heden heb ik pas zes soorten acceptabel kunnen fotograferen, maar voeg hiervan toch graag tien plaatjes van bij.

Groetjes, FransDe bosruiter


De tureluur


De tureluur


De groenpootruiter


Het witgatje                                             De kievit

Ter afsluiting deze steltkluut als buitenbeentje op Lesbos. 

1 opmerking:

 1. Hoi Frans,

  Ja, steltlopertjes is weer totaal wat anders dan de soorten die je nu toe hebt laten zien. Alleen al omdat je het meestal niet in de hand hebt waar ze gaan zitten. Je moet dan vaak de achtergrond op de koop toe nemen. De bosruiter spreekt het meest tot mijn verbeelding, hij ontbreekt nog in mijn portfolio en ik vind het ook de mooiste opname van je serie, temeer ook door de rustige achtergrond. De steltkluut even buiten beschouwing gelaten, want dat is zoals je al zegt een beetje een buitenbeentje in de serie, maar wel heel erg mooi.
  Tureluurs heb ik al heel vaak gefotografeerd en wat me daarbij steeds opvalt is dat het oog vaak ietwat onscherp lijkt (weet niet hoe dat komt) en dat de flank (vleugel)heel snel overbelicht is. Ik heb weer met genoegen naar je foto's gekeken.

  Fijn weekend,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen