zaterdag 19 maart 2016

Trouwe volgeling ...

Vorig jaar, eind november, heb ik de Klapekster, zoals hier eerder getoond, voor de eerste keer waargenomen deze winter. 
Dagelijks zat de vogel op de uitkijk op zijn vaste post of zelfs op de schuilhut,  die ik daar opgesteld had voor Veldleeuweriken.
Enkele fotografen hebben zich hier prima kunnen uitleven met dit buitenkansje.
Half februari, heb ik de hut enkele honderden meters verplaatst aangezien ik vermoedde, dat de positie beter kon, met het oog op doortrekkende c.q. eventueel broedende Veldleeuweriken.
Mijn eerste inschatting was, dat de Klapekster deze verhuizing met inbegrip van de wederopbouw, nooit zou accepteren. Maar niets is minder waar gebleken. 
Binnen twee dagen was de vogel weer present en gedroeg zich weer als vanouds. Vaak op de hut en de opgestelde uitkijkpost, speurend naar het aangeboden voedsel.
De doortrekkende Veldleeuweriken lieten zich echter niet in de directe omgeving van de hut zien. Begrijpelijk natuurlijk met deze Klapekster in de buurt.
Ook had een groep Zwarte kraaien het inmiddels voorzien op de ingerichte setting en vernielde e.e.a. met groot enthousiasme. 
Daarnaast werd de grondeigenaar, iets eerder dan verondersteld actief op de akker zodat ik besloot om de hut definitief af te breken en te verkassen naar de bestaande akkerhut, twee kilometer verderop. 
Het werd trouwens toch ook tijd om de setting en hut aldaar te prepareren voor de voorjaarstrek. 
Terwijl ik daar een paar dagen later mee bezig was, verscheen opeens de Klapekster in de directe omgeving! 
Blijkbaar zijn de condities veranderd en gaat tegenwoordig niet de fotograaf op zoek naar vogels, maar de vogel naar de fotograaf!? 
Samengevat verblijft de vogel dus nu al zo,n vier maanden in de directe omgeving van 2 (eigenlijk 3) schuilhutten. 
Toch wel bijzonder natuurlijk een dergelijke relatie. 
Deze zal binnenkort zeker abrupt verbroken zijn, als de vogel weer terugkeert naar het broedgebied. Meestal is dit begin april. 
Ik wens "vriend" Klapekster alvast een voorspoedige reis.
Als aandenken een paar opnamen van bij de laatste setting.

Gr.
F r a n s






2 opmerkingen:

  1. Hoi Frans,

    Wat bijzonder zeg, ik heb je stukje met stijgende verbazing gelezen. Dit is wel heel bijzonder en maak je waarschijnlijk nooit meer mee. Alhoewel, als deze klauwier net zo plaatgebonden is als de grauwe klauwier die ik al jaren volg heb je toch een grote kans dat hij volgend jaar weer terugkomt. Zeker als je in dezelfde omgeving weer een hut bouwt want uit je verhaal zou je kunnen concluderen dat ze toch een vrij groot territorium hebben.
    Het zullen niet de enige zijn, maar in elk geval heb je er hier twee prachtige foto's aan overgehouden, waarvan ik de tweede de mooiste vind.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat bijzonder dat deze prachtige klapekster je dus toto 2x toe achterna is gegaan met de hut! Heel bijzonder maar ook hele mooi want het zegt ook iets over de vogel zelf.
    Prachtige foto van deze klapekster.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen