maandag 4 februari 2013

P r e m i è r e

Schuilhut voor vogelfotografie (1)

Als start van een reeks berichten over natuurfotografie,wil ik graag  beginnen met een korte serie over het gebruik van schuilhutjes en u iets laten zien van mijn resultaten door de jaren heen vanaf 1983 tot en met heden.

Tientallen heb ik er inmiddels al gebouwd en weer afgebroken uiteraard als de doelstellingen waren bereikt. Vooraf zijn de volgende aspecten belangrijk. Zorg voor toestemming of vergunning van de eigenaar. Op de gekozen lokatie zijn daarna de opstelling ten opzichte van de stand van de zon en de (foto)-achtergrond belangrijk. Ook moet gezorgd worden voor voldoende "schootsveld" zodat niet teveel hinder wordt ondervonden van allerlei obstakels en overbodige vegetatie.  De bovenstaande afbeelding geeft u een indruk van een optrekje in de winter, al weer jaren geleden. Zoals u ziet is kennis vooraf over de te verwachten grondwaterstanden in de winter, ook een belangrijk aspect! Een tijd lang heb ik er wel enkele leuke opnamen kunnen maken, maar na verloop van tijd was het toch echt einde oefening!!
Ter illustratie hierbij, een tweetal afbeeldingen van een buizerd waarvan een onder winterse condities en een op een mistige ochtend, welke ik daar alsnog in de omgeving heb kunnen maken.
Alle drie de foto,s zijn overigens gescande dia,s. Klikken op de foto leidt tot een 800 pixel projectie.
     

      Het verenkleed van buizerds varieert vaak sterk in kleur.

      Dikwijls wordt vanaf een uitkijkpost naar prooi gespeurd.
     Na de winter heb ik het hutje iets verderop verplaatst, naar een hoger terreingedeelte, niet ver van een laag gedeelte, zodat ik toch nog, zo nu en dan vooral na een hoosbui, kon profiteren van een tijdelijk gevormd, natuurlijk poeltje. Ook in de zomermaanden en in de herfst, kon ik zodoende, een mooi aantal dieren fotograferen.
                    
Diascan
Het materiaal, dat ik vaak heb gebruikt, zijn pallets welke tegen houten palen worden gespijkerd en oude vloerbedekking, welke binnenstebuiten, hier weer tegenaan wordt bevestigd. Het dak was meestal een lange, plastic golfplaat zodat er een flink stuk als afdak voor de lens kon fungeren. Gezeten op een autostoel van de sloop, welke op een houten kist is gemonteerd kun je het er uren volhouden. Altijd laat ik een pvc-buis met hierin een lege wijnfles uit de voorzijde van de hut steken, om vooral vogels te laten wennen aan het starende oog, zoals een objectief, wellicht ervaren kan worden. Op de fotodag zelf wordt deze "foplens" dan weer vervangen door het echte "teleobjectief".
Graag wil ik hierna weer enkele afbeeldingen de revue laten passeren van enkele vogelsoorten en een paar zoogdieren, die zich uit een dergelijke hut, ongestoord lieten fotograferen.       Door een paar wilde eenden was ik al vrij snel geaccepteerd.
                                                  

            Bijna dagelijks werd een grondige wasbeurt ondernomen.

      
        Na het bad worden de vleugels droog geslagen door de woerd.              Een fazanthaan was al snel een trouwe bezoeker.             Trots presenteert een fazanthen een van haar juvenielen.
                                                                                                    Diascan


                     Mijn, veruit meest favoriete, "foto"-vogel, de gaai.
                                                            Diascan

  De ekster toont bij gunstig licht de mooie blauwgroene kleuren.
                                                                                                     Diascan


                    Onverwachts duikt een haas op tussen de kamille.


                   Een holenduif is geland tussen de paarse dovenetels.
Diascan


          Kauwtjes reken ik tot de meer sociale "hangplek"-vogels!


       Bij onraad slaat de zwarte kraai direkt alarm.


               "Schrijver" is een bekende streeknaam van de geelgors.             Een jonge groenling lest zijn dorst in het poeltje.              De muizenspecialist bij uitstek, de torenvalk man.
DiascanTorenvalk man frontaal gefotografeerd.
Diascan                 De paring is een feit! Let op de ingetrokken nagels.
Diascan


Na de haas, een reegeit als "bijvangst".
DiascanHet "buitenverblijf" inmiddels in de     herfst...      Diascan

In de herfst gaan staartmeesjes zwerven.
Diascan 


Buizerd op de uitkijk.
DiascanDe cyclus is rond met deze laatste buizerd.


Ik hoop, dat u enige inspiratie hebt kunnen putten uit mijn eerste blog.

Groetjes, Frans

4 opmerkingen:

 1. Hoi Frans,

  Welkom in bloggersland, fijn dat je mij als eerste te volgen blogger hebt opgenomen, ik ben daar best een beetje trots op.
  Je opent gelijk met een hele mooie serie, zoals ik van jou gewend was en waarbij de eerste foto van de buizerd direct al opvalt, maar die absoluut wordt overtroffen door jouw favoriete "fotovogel" de vlaamse gaai. Maar het meest ben ik toch gecharmeerd van de serie van de torenvalkjes, helemaal geweldig. Je kopfoto van de tapuit hoeft verder geen commentaar: een absolute topfoto.
  Ik vind het erg jammer dat je gestopt bent bij de VNFE, ik hoop je toch nog eens te ontmoeten, je was mijn inspirator.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Congratulations for your hides: well worth the effort considering the quality of your pictures and the variety of the subjects!
  The mating the kestrels is splendid and the perches for the buzzards is tops!
  Wonderful!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Frans,

  Hoorde van Ad dat je ook aan het bloggen geslagen bent.
  Meteen prachtige beelden erop zoals ik ze van je gewend was in Eindhoven.
  Ik vind het erg jammer dat je daar gestopt bent.
  Heb er erg genoten van je foto's en je commentaren.
  Ik ga in ieder geval genieten van je blog en misschien zien we elkaar nog wel eens ergens.

  groet,
  Marcel van de Kerkhof

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben door Ad van Duren gewezen op uw blog en inderdaad schitterende opnames. Best jaloers op uw mogelijkheden om een schuiltent voor langere tijd "kwijt" te kunnen. De diascans zijn van een zeer goede kwaliteit en vandaar mijn vraag waar u die digitaal hebt laten overzetten? Ik probeer van alles en de kwaliteit valt altijd erg tegen?

  BeantwoordenVerwijderen