donderdag 10 oktober 2013

H o c u s F o c u s

Enkele weken geleden ben ik eens aan het experimenteren geweest met het handmatig scherpstellen op holenduiven tijdens de landing. Op de voerplaats verschijnen in wisselende aantallen, groepjes duiven, welke bij de landing graag gebruik maken van een door mij geplaatste landingstak. Tijdens het fotograferen vanuit de schuilhut, heb ik nagenoeg alles onder controle en gebruik eigenlijk nooit de autofocus om scherp te stellen. Altijd handmatig dus. Meestal gebruik ik bij de 200-400 mm telezoom het diafragma 5,6 of hoger in plaats van de volle opening met het diafragma 4,0. De iso-waarde is eigenlijk altijd 200 of incidenteel 100 iso. Om de uitdaging enigszins kans van slagen te geven, heb ik nu wel voor de volle opening van de lens gekozen, in combinatie met 400 iso om zo snel mogelijke sluitertijden te krijgen. Al doende is het een leuke sport gebleken om de vogel redelijk scherp af te beelden. Dubbelklik eventueel op de foto en oordeelt u zelf.


Niet altijd vrij baan!!


Landing geslaagd


Groetjes
Frans

2 opmerkingen:

 1. Hoi Frans,

  Je pogingen om deze holenduiven vliegend vast te leggen zijn aardig gelukt. Ik ben wel benieuwd welke sluitertijden je zo eigenlijk hebt kunnen behalen, in ieder geval kort genoeg om het onderwerp mooi scherp te krijgen. Die boomstam komt me bekend voor!!

  Ik weet niet of het jou opgevallen is, maar m.n. de laatste foto vertoont veel ruis of artefacten in de omgeving rond de duif. Hier is de laatste tijd veel over te doen geweest in bloggersland en heeft te maken met een zgn. verbeterprogramma dat Google heeft geïnstalleerd en waar je foto's automatisch door gehaald worden. Het is dus echt een verslechtering i.p.v. verbetering. Je kunt dit voorkomen door Google+ te installeren. Om te zien hoe dat in zijn werk gaat adviseer ik even de blog van "Joke's Camera" te bekijken, daar wordt het uitgelegd. Indien het niet lukt kan ik je nog wat meer info even.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen