dinsdag 12 maart 2013

Even voorstellen .......de gaai

 

Na verloop van tijd, heb ik een zekere sympathie gekregen voor een redelijk schuwe vogel, welke in het verleden nog als "Vlaamse" gaai  werd aangeduid. Sedert enkele jaren heet de vogel tegenwoordig gewoon, gaai. Het schuwe gedrag is vooral ontstaan door de vervolging in het verleden, toen de soort nog niet beschermd was. Dit is inmiddels dus gelukkig wel het geval. Vroeger werd de vogel ook schadelijk genoemd, omdat wel eens geconstateerd werd dat de gaai een vogelnestje plunderde.
Naast dit zogenaamd negatieve gedrag, is de vogel echter bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van gevarieerd bos. In de herfst, als de eikels van de zomereik voldoende zijn ontwikkeld, worden deze door de gaaien volop verzameld en op andere plaatsen, zoals bijvoorbeeld in dennenbossen, in de bosbodem verborgen. Ze leggen dus een noodvoorraad aan voor slechtere tijden. Vooral op de overgang van winter naar voorjaar worden ook de uitlopende kiemen van de eikels graag gegeten. De vogels vinden echter niet alle verborgen eikels terug, zodat zich spontaan zaailingen van de eik kunnen ontwikkelen. Terecht heet de vogel Eichelhäher in Duitsland. Gaaien zijn ook bijzonder waakzaam en bij onraad wordt dit met luide krassende roep kenbaar gemaakt. Andere dieren reageren hier bijzonder alert op.
Ook kunnen ze aardig zingen. Dit is echter alleen op vrij korte afstand te horen. Imiteren kunnen ze als de beste en zelfs na vijftig jaar veldervaring, tuin ik er nog steeds in, als weer eens, de roep van een buizerd wordt nagebootst!
De vogels nemen naast een normaal bad, ook graag een zonnebad.
Door het aanleggen van een vijvertje, is het voor een vogelfotograaf een fijne uitdaging om dit gedrag vast te leggen. In de zomer bij hoge temperatuur, zijn zelfs beide vormen van baden met enig geluk te registreren.
Een handicap is dan wel vaak, het minder fraaie, harde licht.
Ontelbare momenten heb ik genoten van de capriolen van deze fraaie kleurrijke bosvogel.
Door goed begrip van het gedrag, is het gelukt om zeer veel opnamen te maken van "mijn" meest favoriete "fotovogel".
Met enkele plaatjes uit deze collectie, wil ik dat hierna graag demonstreren.

Groetjes Frans


Altijd aandachtig of er iets te halen valt.Soms wordt de kuif mooi opgezet.


Het vijvertje is al snel de favoriete drinkplaats.Jong geleerd,  oud gedaan.Het begin van een zonnebad wordt kenbaar gemaakt.Steeds wordt weer een betere positie opgezocht.Schuin hangend met open vleugel en staart, wordt getracht zoveel mogelijk zonnewarmte op te vangen. Net een zonnepaneeltje dus!Op vaste tijden wordt dagelijks uitgebreid een gewoon bad genomen.Na een voorzichtig begin, dan toch maar het  "diepe"  in.Een van mijn betere modellen, nog niet te nat en keurig de kuif omhoog.Het eikels verzamelen is begonnen.Enkele extra is wel zo efficiënt !!Door deze juveniele vogel, zal al dit vertoonde gedrag, nog aangeleerd moeten worden.

1 opmerking:

 1. Hoi Frans,

  Het is inderdaad een prachtige fotogenieke vogel en zoals je aangeeft erg schuw. Het was me tot deze winter nog niet gelukt om hem goed op de foto te krijgen, maar met heel veel mais en geduld is het me gelukt een koppeltje in de tuin te krijgen. Door in het begin nog niet te fotograferen zijn ze behoorlijk "tam" geworden en heb ik er aardig wat redelijke foto's van kunnen maken.
  Jij hebt hem hier heel aardig "te pakken" met mooie gedragsmomenten en in mooie settings, drinkend en badderend is hij prachtig vooral met die opgestoken kuif, maar ook de plaat waarop 2 eikels naar binnen worden gewerkt is schitterend. Hele mooie serie wederom.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen